Pijnklachten

Knieklachten

Wij maken los wat vast zit. Wij maken sterk wat verzwakt is. We herstellen de balans in jouw lichaam. Maar daar stoppen we niet!

Herkenbaar?

Zou dit ook anders kunnen?

Zorgkaart Nederland

Daan is een heel kundige fysiotherapeut. Al een geruime tijd had ik last van mijn knie met hardlopen traplopen fietsen enz. Hij heeft met mij een behandelplan opgesteld en elke keer hebben we overlegd wat ik aan training kon doen. Ik ben echt ontzettend blij dat de pijn in mijn knie verdwenen is en ook hoe snel hij dat voor elkaar gekregen heeft. Ik zal hem aan iedereen kunnen aanbevelen

5/5

Heb jij pijn in je knie tijdens sommige dagelijkse activiteiten? Geeft dit beperkingen in de dingen die je het liefste doet? Stel je voor dat het weer mogelijk is om alles zonder pijn te kunnen doen!

Ik wil graag vertellen waar je klachten vandaan kunnen komen en wat je er aan kunt doen. Lees verder om meer te weten te komen!

Symptomen van kniepijn

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben. Hierover lees je straks meer. Naast pijn kun je last hebben van deze symptomen;

  • De knie niet meer volledig kunnen strekken of buigen
  • Zwakte of instabiliteit
  • Roodheid en warmte
  • Zwelling en stijfheid

Oorzaken van kniepijn

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan acute blessures, problemen in de bewegingsketen (spieren, banden en botten die niet goed met elkaar samenwerken), overbelasting, artrose etc. Deze oorzaken geven allemaal een pijnsignaal door via op het centraal zenuwstelsel.

Als het zenuwstelsel een probleem of schade aan het lichaam denkt te zien, zal het proberen het probleem niet groter te laten worden. Dit doet het door het geven van een pijnsignaal. Dit pijnsignaal heeft dus eigenlijk een hele goede reden!

In plaats van het signaal ‘plat te spuiten’ met een pijnstiller, kunnen we ook opzoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Als je dit namelijk aanpakt heb je een goede kans dat de pijn permanent verdwijnt. Zonder dat je afhankelijk hoeft te worden van pijnmedicatie.

De meest voorkomende oorzaken waar de kniepijn vandaan kan komen;

  • Kruisbandletsel. Dit is een gedeeltelijke of volledige scheur in de voorste of achterste kruisband.
  • Meniscusletsel. Het taaie kraakbeen van je meniscus werkt als een soort schokdemper tussen je scheenbeen en dijbeen.
  • Botbreuk. Dit komt meestal voor na een botsing of valpartij. Ook komt het meer voor bij mensen met een hogere leeftijd. Dit komt door osteoporose (lagere botdichtheid).
  • Kniebursitis. Een bursa is een zakje met vocht, die zorgen voor een betere glijding van pezen en banden.
  • Patellafemoraal pijnsyndroom. Een te grote spanning op en rondom de knieschijf.
  • Patellaire tendinitis. Dit is een ontsteking van de pees van de knieschijf, die een verbinding maakt met het onderbeen. Dit zie je vaak ontstaan bij hardlopers, springsporters of fietsers.
  • Iliotibialiaal frictie syndroom (runners knee). Een irritatie/ontsteking van de peesplaat die aan de buitenzijde van de been loopt, en vasthecht op de knie.
  • Artrose. Dit is de achteruitgang van het kraakbeen in de knie. Dit proces speelt zich bij iedereen in minder of meerdere mate af, maar kan soms voor vervelende pijnklachten zorgen.

Er zijn nog meer mogelijke oorzaken, hier komen we achter tijdens het onderzoek.

Soms blijft de pijn bestaan, ook al lijkt de acute oorzaak door het lichaam genezen. Hier kunnen verschillende redenen voor bestaan. Zo kan het lichaam compensatie strategieën hebben ontwikkelt, zodat je toch kunt blijven bewegen. Op de langere termijn kan dat compenseren juist voor overbelasting zorgen in andere delen van je lichaam.

Na een letsel kunnen er soms nog spieren blijven aanspannen, ter bescherming. Dit aanspannen kan voor stijfheid en pijn zorgen. Doordat we hier tijdens het onderzoek achter komen, kunnen we dit goed behandelen.

Behandeling van kniepijn

Nadat we erachter zijn gekomen wat de oorzaken van jouw klachten zijn, stellen we een behandelplan op. Eerst proberen we al het spierweefsel, bindweefsel en de gewrichten, los van elkaar weer goed te laten functioneren.

Soms zit er nog een te hoge spanning in het weefsel, en moet dit eerst worden behandeld. Dit doen we op de behandelbank. Nadat het weefsel behandeld is, kan er direct meer kracht worden geleverd en neemt de beweeglijkheid toe.

Daarna moeten we het lichaam weer leren om alle weefsels weer goed te laten samenwerken. Op de juiste momenten moeten alle onderdelen hun werk weer doen zoals het hoort.

Bijvoorbeeld; tijdens het lopen raakt jouw voet de grond. Hierdoor komt jouw lichaamsgewicht op jouw been staan, en moet dit gewicht eerlijk worden verdeeld. Als er te weinig activiteit in bijvoorbeeld de bilspieren is, zal de kracht toch een weg zoeken door het been. Dit kan zorgen voor een veel te hoge aanspanning van de spieren rondom de knie. Op lange termijn kunnen hierdoor de pijnklachten ontstaan.

Doordat we tijdens het oefenprogramma het lichaam weer leren om kracht eerlijk te verdelen in het been, pakken we de oorzaak van de klachten aan!

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht. Bij overbelastingsklachten kan er snel resultaat worden behaald. Bijvoorbeeld bij een afgescheurde kruisband zal het herstel veel langer duren, omdat het natuurlijke genezingsproces hierbij veel invloed heeft.

Wil jij van je pijn af? Een goed onderzoek laten doen waar je klachten vandaan komen? Weer beter, langer en soepeler kunnen bewegen? Maak dan nu een afspraak en kom eens langs! Als je eerst nog meer informatie wilt, klik dan op het Whatsapp icoontje. Dan beantwoord ik ze graag voor je.

De oplossing voor jouw knieklachten!

Stap voor stap werken we toe naar een blijvend pijnvrije situatie. Dit doen we door de beste hands-on technieken te combineren met een op maat gemaakt oefenprogramma. Ook kijken we naar aanpassingen die je in jouw dagelijks leven kunt doen om de klachten te voorkomen.

NAAR BOVEN